Obalka Blanche na útěku
Tištěná kniha
  ISBN 978-80-87053-70-6
EAN 9788087053706
Edice Scholares , svazek 33
Překlad z angličtiny studenti FF UK
Původní název: Blanche on the Lam
184 stran , 130x200 mm , vázaná
Vydání 1. , vyšlo 03.05.2012
Doporučená cena 169 Kč
Titul rozebrán
 
Ukázky
  Začátek knihy
 

Barbara Neelyová
Blanche na útěku

V detektivní novele Blanche na útěku (1992), jejíž děj se odehrává v Severní Karolíně, se objevuje nový typ „detektiva“ – chudá černošská žena s paradoxním jménem Blanche Whitová, nadaná svéráznou filosofií, bystrým rozumem a jadrným jazykem, která se sama skrývá před policií. Utíká před vězením, kam byla odsouzena za banální přestupek – vystavení nekrytého šeku. Shodou okolností nachází úkryt jako služebná ve velkém domě – letním sídle patricijské rodiny Carterových. Bezpečí, které Blanche nabízí nové útočiště, se však brzy ukáže být iluzorním. Na scéně se objeví místní šerif, jenž se příliš vyptává, a když je pak nalezen mrtev, je si Blanche jistá, že nešlo o sebevraždu…
Novela Blanche na útěku vynesla autorce hned tři prestižní literární ceny – Agatha Award, Anthony Award a Macavity Award – a její čtenářský úspěch způsobil, že našla své pokračování v série dalších detektivek se sympatickou Blanche v hlavní roli: Blanche mezi vyvolenými (Blanche Among the Talented Tenth, 1994), Blanche dělá velký úklid (Blanche Cleans Up, 1998) a Blanche na to jde znovu (Blanche Passes Go, 2000).

  

O autorovi:

Barbara Neelyová se narodila roku 1941 v Pensylvánii jako nejstarší ze tří dětí. Vystudovala univerzitu v Pittsburghu, obor Územní plánování města a regionu. Od ukončení vysoké školy pracovala v mnoha organizacích zajišťujících pomoc diskriminovaným nebo znevýhodněným skupinám obyvatel. Byla na příklad vedoucí pobočky YWCA, podpůrné organizace Women for Economic Justice, také založila a vedla integrační centrum pro bývalé vězenkyně. V současné době autorka žije v Bostonu.