Obalka Návrat ruského Leviathana
Tištěná kniha
  ISBN 978-80-7579-048-4
EAN 9788075790484
Překlad Libor Dvořák
280 stran , vázaná
Vydání 1. , vyšlo 19.00.2019
Doporučená cena 329 Kč
 
E-kniha
 
pdf ISBN 978-80-7579-056-9 (PDF)
epub ISBN 978-80-7579-057-6 (EPUB)
mobi ISBN 978-80-7579-058-3 (MOBI)
Cena: 239 Kč
E-knihu lze zakoupit na adresách
Kosmas
Palmknihy
Martinus
 
Ukázky
  Začátek knihy
 
Recenze a názory
 
Listy 2/2022 , 47 kB
 

Sergej Medveděv
Návrat ruského Leviathana

Tuto knihu tvoří eseje ruského politologa a historika Sergeje Medveděva, které autor napsal v letech 2014–2017 s velkou bravurou, hloubkou, ale i sžíravou ironií, jejichž náměty jsou hlavní politické, společenské a historické události hýbající celou ruskou společností. Nabízí polyfonickou úvahu o ruské státní moci a společnosti, již ovládá. Autor sám o svých esejích v úvodu píše:

„Tato kniha je pokusem pochopit, kde se tenhle režim vzal a jak se utvářel, zda je logickým pokračováním postsovětské transformace či naopak dramatickou proměnou scénáře z vůle jediného člověka. […] Vladimir Putin se nepochybně stal věrozvěstem a ztělesněním globálního návratu klasického státu. Vycházel přitom ovšem z ruské tradice samoděržavné moci, poukazujících k časům před šesti stoletími, když se jakožto následník Zlaté hordy rodil Moskevský stát. Sledovat něco takového pro mě jakožto pro historika bylo mimořádně zajímavé: viděl jsem, jak se vracejí tradiční formy moci a podřízenosti, formy totalitního myšlení i čistě sovětské slovní obraty, praxe státního přerozdělování i rituály hierarchizované společnosti, poukazující jak k Brežněvově éře, tak ke stalinismu, nevolnictví i k časům Ivana Hrozného. Jako by se ruské dějiny odehrávaly znovu a reprodukovaly většinu sociálních, politických i ekonomických stereotypů – jako by Rusko opět sklouzávalo do staletých historických kolejí.

Dvě desetiletí Putinovy vlády se stala obdobím návratu státu v jeho dějinné úplnosti – s privilegii elit a přesně cílenými represemi, s opovrhováním zákony i prostým občanem, s velmocenskou rétorikou a válkami o imperiální dědictví. Klíčové v tomto ohledu bylo třetí Putinovo prezidentské období v letech 2012–2018: právě na tato léta připadá potlačení občanského protestu […], přijetí odiózních represivních zákonů (které kupříkladu zakázaly adopci ruských dětí cizinci či kriminalizovaly ‚homosexuální propagandu‘), anexe Krymu, válečné konflikty na Ukrajině a v Sýrii a vedení nevyhlášené ‚hybridní války‘ se Západem. Jako by se najednou otevřela brána do minulosti a na politickou scénu se vrátil ruský pravěk se všemi dinosaury samoděržaví a imperialismu.

Právě v těchto letech třetího Putinova prezidentství, ve stínu rodícího se ruského revanšistického represivního režimu, vznikaly eseje, které tvoří tuto knihu. Jsou to črty z nejnovějších ruských dějin, variace na hlavní téma, tedy návrat autoritativního státu a jeho boj s různými sférami občanské, územní a symbolické autonomie. Je to kronika ofenzívy státu proti vlastním občanům, stvrzování suverénních práv tohoto státu vůči našemu prostoru, našemu tělu i naší paměti."

Napsali o knize:

Ještě nikdy nebyl post-sovětský stát popsán tak srozumitelně a přesně, s takovou láskou, hořkostí a znalostí.
   Aleksander Etkind, literární vědec a historik kultury

V Rusku znovu nastala noc, znovu žhnou ohně ješitnosti, vyvolávají duchy a stíny zapomenutých předků. Sergej Medveděv ve svých skvělých esejích vede kroniku zpustnutí společnosti a jejího ponoření se do bludů. […]Pokouší se vysvobodit ze zakletí dřímající les, který vyrostl na místě dřívější polis během jediné noci.
   Vladimir Mirzoev, divadelní a filmový režisér

„Tyto texty jsou současně veselé i smutné. Autor na jednu stranu popisuje nesmysly toho, co u nás probíhá, s jízlivostí a humorem, na druhé straně je však hrozné, že je to vše pravdivé a že je to o nás.“
   Michail Zygar, autor knihy Všichni muži Kremlu.

  

O autorovi:

Sergej Medveděv (1966) je ruský politolog, publicista, televizní a rozhlasový moderátor. Vystudoval Karlovu univerzitu v Praze (1988, obor mezinárodní žurnalistika) a newyorskou University of Columbia (1990), pracoval pro řadu mezinárodních organizací. V současné době je profesorem a proděkanem na moskevské Vysoké škole ekonomické, kde se zabývá nejnovějšími dějinami Ruska, jeho vztahem s EU, historií demokracie, ale také globalizací. Velké zkušenosti má i s moderováním rozhlasových a televizních talk-show: v letech 2018–2013 moderoval pořad Moc fakt na televizním kanálu Kultura a pořad Archeologie na rozhlasové stanici Forbes, spolupracuje s Rádiem Svoboda a moderuje televizní talk-show na nezávislém internetovém televizním kanálu Dožď.

V roce 2013 vstoupil do veřejné diskuse o přítomnosti Ruska v Arktidě, v níž oponoval ruským nacionalistickým záměrům tuto část světa ovládnout a navrhoval podrobit Arktidu, podobně jako Antarktidu, mezinárodní jurisdikci. Za to si vysloužil snahu Vladimira Žirinovského o jeho propuštění z vysoké školy a zbavení možnosti moderovat televizní pořady, jakož i opovržlivé nadávky Vladimira Putina. V současné době žije Sergej Medveděv mimo Rusko.

Sergej Medveděv hovoří plynně šesti jazyky (včetně češtiny) a je autorem řady odborných politologických publikací.

Kniha Návrat ruského Leviathana vznikla ze sborníku esejů Krymský park: Kronika třetího období (2018) úpravou pro zahraniční vydání.