Obalka Sledování změn
Tištěná kniha
  ISBN 978-80-7579-052-1
EAN 9788075790521
Překlad Šárka Melanie Sedláčková
Původní název: Akov achar šinujim
240 stran , vázaná
Vydání 1. , vyšlo 10.09.2019
Doporučená cena 269 Kč
Titul rozebrán
 
E-kniha
 
pdf ISBN 978-80-7579-075-0 (PDF)
epub ISBN 978-80-7579-076-7 (EPUB)
mobi ISBN 978-80-7579-077-4 (MOBI)
Cena: 189 Kč
 
Ukázky
  Začátek knihy
 

Sajjid Kašua
Sledování změn

Protagonistou a vypravěčem románu je stejně jako v dřívější Kašuově knize A bylo ráno izraelský Arab, novinář a spisovatel, jenž se s manželkou, která se jmenuje Falastin, tedy Palestina, a třemi dětmi odstěhoval z Izraele do USA.

V knize se vzájemně proplétá a postupně rozkrývá několik linií. První z nich se vine kolem smrti vypravěčova otce. Jednoho dne dostane hrdina knihy zprávu od svého otce, že je v nemocnici. Nasedne na první letadlo a vydává se zpět do Izraele, aby byl s otcem v jeho posledních chvílích, a zároveň se chce vypořádal s traumaty své minulosti i přítomnosti, se dvěma bolestnými odloučeními: od otce a od rodné Tiry, kde se narodil a vyrůstal a kterou musel nedobrovolně opustit. Čtenář se postupně dovídá, proč byl zavržen rodičemi i celou rodinou, proč je i v USA nucen žít osaměle, proč nebydlí s manželkou a dětmi. Sebezpytování u lůžka nemocného otce, je pro hrdinu bolestivé.

Druhá linie se týká hrdinovy svatby. V době univerzitních studií publikoval odvážnou a otevřeně erotickou povídku o dívce jménem Falastin (Palestina), míněnou jako podobenství. Povídka však způsobila v jeho rodném městě obrovský skandál, protože tam dívka tohoto jména skutečně žila (autor povídky o tom neměl ani tušení). Nikdo z obyvatel Tiry neuvěřil tomu, že se jedná pouze o literární text a jediným řešením celé situace bylo vzít si Falastin, která musela odejít od manžela, za ženu a opustit rodné město navždy.

Třetí linie je spojena s povoláním hlavního hrdiny, který se živí jako ghost-autor psaním autobiografií jiných lidí. Do těchto autobiografií však vsazuje i své vlastní vzpomínky na dětství v Tiře a i jinak svým zákazníkům jejich vzpomínky škrtá, upravuje a vylepšuje. Odtud pochází i název celé knihy, podle funkce textového editoru, již hrdina knihy při své práci používá jako hlavní nástroj. Uchovává si všechny verze svých textů s nepřijatými změnami a i poté, co klientovi odevzdá hotovou knihu, nadále texty přepracovává. Tímto způsobem je vystavěn i tento román, tu a tam se objevuje „přeškrtnutý“ text, který se spisovatel rozhodl vypustit, a právě v těchto pasážích s vymazaným textem jsou patrně ty nejpodstatnější momenty. Čtenář si nemůže být jistý, co je pravda a co fikce, které vzpomínky jsou reálné, a kde začíná fikce.

Sledování změn je vrcholem dosavadní Kašuovy tvorby a potvrzuje jej v roli neobyčejně originálního hlubokého autora postihujícího odcizení v současném světě, autora, jehož tvůrčí hybnou silou je tragická rozpolcenost mezi vrozenými arabskými kořeny a osvojenou židovskou kulturou.

  

O autorovi:

Sajjid Kašua (1975 v Tiře) patří k nejvýznamnějším současným hebrejsky píšícím prozaikům. Ve svých knihách, které mnohdy nesou autobiografickou stopu, popisuje osobní zkušenost izraelského Araba, rozporuplnou identitu a svár mezi tradicí a modernitou uvnitř palestinské společnosti. Známý je také jako fejetonista deníku Ha-arec a scénárista úspěšného komediálního seriálu izraelské televize Arabská práce. Česky vyšla jeho prvotina Tančící Arabové (2002, česky 2016) a následující tři romány Druhá osoba singuláru (2010, česky 2014), A bylo jitro (2014, česky 2017) a Sledování změn (2017, česky 2019). Výbor z Kašuových novinářských sloupků byl vydány knižně pod názvem Syn této země (2015). Celosvětově úspěšná kniha Tančící Arabové spolu s Druhou osobou singuláru se pak staly předlohou celovečerního filmu z roku 2014.
Sajjid Kašua žije i se svou rodinou od roku 2014 ve Spojených státech, kde přednáší na univerzitě v Illinois.
Sajjid Kašua obdržel řadu prestižních ocenění, mj. italskou Cenu Grinzane Cavour za první román (2004), Cenu izraelského předsedy vlády (2005), Lessingovu Cenu za kritiku (2006, Německo), Bernsteinovu cenu (Israel) a Prix des Lecteurs du Var (2012, Francie).

  

Další tituly autora
Druhá osoba singuláru
Tančící Arabové
A bylo jitro