Obalka Zimní host
Tištěná kniha
  ISBN 978-80-87053-96-6
EAN 9788087053966
Edice Divadelní edice , svazek 3
Překlad z angličtiny Pavel Dominik
Původní název: The Winter Guest
88 stran , 120x200 mm , brožovaná
Vydání 1. , vyšlo 10.09.2013
Doporučená cena 169 Kč
Titul rozebrán
 
Ukázky
  Doslov (Věra Mašková)
 

Sharman Macdonaldová
Zimní host

Na pozadí zimní krajiny v městečku na pobřeží Skotska se čtyři dvojice – matka a její dospělá dcera, její syn a dívka, které se chlapec líbí, dva pubertální kluci a dvě staré ženy, jimž v životě nezbylo nic než chození po pohřbech –, snaží najít své místo ve světě a uvědomit si, pro co stojí za to žít. Jak se příběh odvíjí, každý vztah odhaluje a zkoumá jiné období života. Hra je melancholickým, hloubavým portrétem, chápavě zachycujícím lidský úděl v jeho nejzranitelnějších momentech. Do daleka se táhnoucí zamrzlý oceán je obrazem neznámé budoucnosti, která pro jednoho znamená nekonečnou mnohost možností, zatímco druhého děsí jako symbol něčeho neznámého. A nad tím vším se rozpíná síla lásky a přátelství, neboť dokud nezahyne láska, máme naději. A pokud nemáme lepší variantu, nezbývá nám než hledat tu nejlepší možnou inspiraci v hodnotách, které jsme tisíckrát zavrhli, ale které se k nám znovu a znovu vracejí v nečekaných podobách.
-----------
V ohnisku příběhu britské autorky Sharman Macdonaldové, odehrávajícím se v městečku na pobřeží Skotska, se nacházejí čtyři dvojice: matka a její dospělá dcera, její syn a dívka, které se chlapec líbí, dva pubertální kluci a dvě staré ženy, kterým v životě nezbylo nic jiného než chodit na pohřby. Na pozadí zimní krajiny se jejich příběhy postupně prolínají. Chloe and Lily, staré ženy čekající na autobus a pročítající nekrology, ukazují na stálou přítomnost smrti, a způsob, jakým se s ní člověk může vyrovnat. Frances, které zemřel manžel, zamrzla ve své nerozhodnosti a neví, jak dál. Pomoct se jí snaží její matka Elspeth, avšak cestu k sobě si ženy hledají těžko. Alex, syn Frances, stojí na prahu dospělosti, jejímž zvěstovatelem je Nita, místní děvče. Na opačném konci životních etap vidíme adolescenty Sama a Toma. Jak se příběh odvíjí, každý vztah odhaluje a zkoumá jiné období života. Hra je melancholickým portrétem, s porozuměním zachycujícím lidský úděl v nejzranitelnějších chvílích. Do dáli se táhnoucí zamrzlý oceán je obrazem neznámé budoucnosti, která pro jednoho znamená nekonečné množství možností, zatímco pro druhého jen symbol neznámého. Velký úspěch zaznamenala filmová verze „Zimního hosta“, kterou v roce 1997 natočil Alan Rickman.

  

O autorovi:

Skotská spisovatelka a scénáristka Sharman Macdonaldová (1951) začala psát divadelní hry v osmdesátých letech, kdy se v londýnských divadlech zároveň věnovala kariéře herečky. Za svou prvotinu Když jsem byla malá, často jsem křičela a ječela (When I Was a Girl, I Used to Scream and Shout, 1984) obdržela ocenění Evening Standard Award pro začínající dramatiky. Na divadelních scénách se postupně objevily další její texty: Odvaha (The Brave, 1988), napsaná na zakázku pro Bush Theatre, Když jsme byly ženy (When We Were Women, 1988), Všechny hezké věci (All Things Nice, 1991), Rusovlasá dívka (The Girl With Red Hair, 2005) a Zimní host (The Winter Guest, 1993). Dvě dramata také napsala pro každoroční festival mladého divadla Connections, pořádaný londýnským Národním divadlem: Po Julii (After Juliet, 1999) a Přerývané haleluja (Broken Hallelujah, 2006). Mimoto je Sharman Macdonaldová rovněž autorkou románů Zvíře (The Beast, 1986) a Brou brou (Night Night, 1988). Napsala i několik rozhlasových her a libreto k opeře Haló, Persefoné! (Hey Persephone!, 1998).