Obalka Odradky
Tištěná kniha
  ISBN 978-80-87855-24-9
EAN 9788087855249
220 stran , 145x205 mm , brožovaná
Vydání 1. , vyšlo 25.02.2015
Doporučená cena 249 Kč
Titul rozebrán
 
Ukázky
  První dvě kapitoly
 

Blanka Činátlová
Odradky
Věc a věcnost v literatuře

Eseje shromážděné v této knize se pohybuje na pomezí literární a kulturní antropologie. Zabývá se analýzou věcí jako metafor vědění a vyprávění, vztahem mezi jazykem, tělesností a věcností a způsoby, jimiž se literární „věcnost“ podílí na konstituování osobní a kulturní paměti. Autorka věnuje pozornost dílčím tématům, motivům a žánrům, v nichž se obrazy věcí a věcnosti koncentrují. Materiálovým východiskem jsou převážně texty středoevropské literatury (samotný název knihy odkazuje k postavě z jedné povídky Franze Kafky).
Jednotlivé studie se zabývají drobnostmi: Proč za sebou táhne Kafkův Odradek nit? A jaké obrazy vyšívá Eliška Hrabalová? Proč se Rothovi důstojníci obklopují sladkými likéry a Bernhardův chodec se pomátne při pohledu na kalhoty z československé látky? U Schulze bují nábytek, Kafka do psacího stolu schovává rozbité hřebeny a tupé žiletky… V čem spočívá poetika takovýchto motivů a jakou imaginaci produkují? Jak mluví mlčenlivé věci?
Jsou to otázky, které běžně spíše odrazují. Dovolují však tomu, kdo si je klade, uniknout literárně-kritickému diktátu exegeze a interpretace. Umožňují otevřít se tajemství věcí i literárních děl. Následovat výzvu Susan Sontagové a místo „hermeneutiky“ rozvíjet „erotiku umění“.

  

O autorovi:

Blanka Činatlova (1976) vystudovala bohemistiku a teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde obhájila disertační práci o literárních aspektech těla a tělesnosti, kterou v roce 2009 publikovala jako Příběh těla. Úvod do literární anatomie. V současné působí na Ústavu české literatury a literární vědy FF UK, kde vede komparatistické kurzy se zaměřením na středoevropskou literaturu. V roce 2015 vydala knihu Odradky. Věc a věcnost v literatuře.

  

Další tituly autora
Příběh těla