Obalka Mámení
Tištěná kniha
  ISBN 978-80-87053-31-7
EAN 9788087053317
Překlad z norštiny Ondřej Vimr
Původní název: Andvake
64 stran , 130x200 mm , vázaná
Vydání 1. , vyšlo 14.05.2009
Doporučená cena 129 Kč
Titul rozebrán
 
Ukázky
  Začátek knihy
 

Jon Fosse
Mámení

Příběh se odehrává u Bergenu, v dávných dobách, kdy se ještě jmenoval Bjorgvin, je nicméně nadčasový, jedná se o jakousi vzdálenou, typicky Fosseovskou variaci na Bonny a Clyde. Mladý milenecký pár, Asle a Alide, se dostane do rozepře s obyvatelstvem malé vesničky Dylgje, protože vyjde najevo, že dívka je s chlapcem těhotná. Nevidí jiné východisko, než se z vesnice utéct. Ještě než se v noci zmocní veslice, na níž pak uprchnou, podpálí ve vesnici jeden dům. V naději, že ve velkém městě naleznou porozumění a útočiště, že si Asle najde práci a budou moct být spolu, prchají do Bergenu. Je tuhá zima, mrzne a sněží. Na pokraji vysílení se po dlouhé plavbě dostávají do Bergenu, kde ale mladého chlapce s dívkou ve vrcholné fázi těhotenství, nikdo nechce ani ubytovat. Jsou hladoví, nevyspalí a sami, docházejí jim síly. Stmívá se. Je zima. Alida cití, že bude rodit. Propadají čím dal silnějšímu blouznění. Nakonec ji pomáhá záhadná porodní bába, narodí se synek. Jak je typické pro Jona Fosseho, příběh je spíš naznačen, jazyková rovina knize výrazně dominuje, podobně jako v Ránu a večer nálady a události, dialogy, vnitřní monology i popisy splývají v jeden básnivý proud, jenž čtenáři dává mnoho prostoru pro vlastní představivost a dotvoření příběhu.

  

O autorovi:

Jon Fosse (1959) je laureátem mnoha domácích i zahraničních ocenění, z nichž nejvýznamnější je Nobelova cena za literaturu (2023). Úspěch sklidila především jeho trilogie Mámení, Sny Olavovy a Na sklonku dne (Andvake, Olavs draumar, Kveldsvævd, č. 2009, 2015 a 2016). Pochází ze západního Norska a píše v jazyce nynorsk.
K vrcholům jeho prozaické tvorby patří vedle zmíněné trilogie i novela o životě rybáře Olaie Ráno a večer (Morgon og kveld, č. 2007) a dvojromán Melancholie I, II (Melancholia I, II, č. 2007 a 2009), inspirovaný osudem malíře Larse Herterviga.
Mimo románů, básnických sbírek, esejů a knih pro děti napsal Fosse též řadu minimalistických her, pro které je znám nejen v Evropě, ale i v Japonsku. U nás vyšla dramata Jméno, Noc zpívá své písně (Namnet; Natta syng sine songar, č. 2002), Někdo přijde, Podzimní sen a Variace na smrt (Nokon kjem til å komme, Draum om hausten, Dødsvariasjonar, in 3×3. Norén, Fosse, Saalbachová, 2008), inscenovány byly kromě prvních tří jmenovaných také hry Syn (Sonen) a Zima (Vinter).

  

Další tituly autora
Na sklonku dne
Ráno a večer
Sny Olavovy
To je Ales